La Girona de les Solucions

El 25 de novembre de 2016 es va celebrar a EspaiCaixa La Girona de les Solucions, un acte que va deixar palès com Girona aposta i es decanta per la innovació per resoldre els reptes de la ciutat. La Girona de les Solucions fou una oportunitat per “mostrar una altra realitat” i donar visibilitat a una Girona invisible en molts casos, que aglutina les solucions més innovadores i propostes en positiu però que sovint passen desapercebudes.

Suplement complet en PDF amb informació ampliada sobre el programa de la jornada “La Girona de les Solucions”: suplement-la-girona-de-les-solucions

Opinions
Marta Madrenas, Alcaldessa de Girona

Poc s’imaginava Josep Pla quan va descriure Girona, que la ciutat grisa i provinciana que ell va conèixer en la seva època d’estudiant es convertiria, anys més tard, en una terra plena de llum, d’oportunitats i de valors. És molt possible que al genial escriptor empordanès no se li passés mai pel cap que Girona seria vista com un gran motor de canvi i que podria acollir algun dia un fòrum amb el nom de La Girona de les solucions, on s’hi aplegarien ciutadans que des de diferents àmbits han transformat el seu entorn més immediat.

La nostra és una societat rica en valors: en solidaritat, en voluntariat, en defensa dels drets humans, en justícia… Girona és una ciutat educadora i treballem perquè dia a dia siguem millors ciutadans i tinguem una ciutat millor. Treballem junts, col·lectivament, perquè sabem que només junts avançarem cap a un món més just.

I millorem amb el canvi, sense por, tenint molt clar que qualsevol situació és susceptible d’evolucionar cap a millor, fins i tot aquelles que semblen de difícil solució. Nosaltres som la prova que res és impossible, que tot es pot millorar. I així, junts i amb ganes de transformar situacions desfavorables, neixen projectes com La Volta, una iniciativa  impulsada des del Bòlit i des de l’Ajuntament, que ha aconseguit retornar la vitalitat a un barri, el de Sant Narcís, que havia vist com el seu teixit comercial havia pràcticament desaparegut.

Poc s’imaginava Pla que aquella ciutat on passejava al costat de capellans i militars deixaria pas avui als estudiants i els turistes, als creadors i als emprenedors. Girona és la prova que el gris es pot transformar en l’arc de Sant Martí, ple de colors i d’il·lusió.

Pere Vila i Fulcarà, President de la Diputació de Girona

Ja fa uns anys que vivim en un món globalitzat i també hiperconnectat. La globalització que coneixem i que va agafar embranzida a partir del darrer quart del segle xx ha anat impregnant els àmbits econòmic, polític, ecològic, cultural… I a dia d’avui estem vivint, gràcies a l’expansió d’internet i de les xarxes socials, una autèntica revolució pel que fa a la manera com rebem, consumim i compartim la informació.

Aquest canvi ens ha brindat l’oportunitat de tenir a l’abast informació sobre allò que està passant a l’indret més recòndit del món, de manera que, fa tot just una setmana, vam poder viure el canvi de govern als Estats Units amb una proximitat insòlita fins a dia d’avui. No obstant aquests avantatges, no és menys cert que l’allau d’informació i d’opinions que ens ofereix l’espectre digital ens pot arribar a dificultar la connexió amb el nostre entorn més proper i, el que és més important, la capacitat d’entendre’l i de participar-hi per millorar-lo.

En aquest context, ens topem a Girona amb la proposta de “La Girona de les Solucions”, un espai d’intercanvi d’experiències i coneixements que posa el focus en tot allò que està per fer i que és possible, des dels àmbits de la innovació i de l’emprenedoria social. Es tracta d’una iniciativa per exposar i per debatre, però sobretot per compartir amb l’ànim d’encoratjar de manera transversal la nostra societat, amb la implicació d’entitats no governamentals, empreses privades i administracions públiques.

Eudald Casadesús i Barceló, Delegat del Govern de la Generalitat a Girona

Aplicar solucions innovadores per oferir un servei públic més proper, eficient i de més qualitat és l’essència del model administratiu que aplica la Generalitat a Girona. Principalment des que ara fa sis anys va ser pionera en agrupar en un sol edifici tots els serveis que tenia repartits en vint-i-nou locals. Aquell projecte era tot un repte, però estem convençuts que, com altres projectes de la jornada La Girona de les solucions, ha contribuït i continuarà contribuint a construir un futur en positiu.

Amb la gestió integral que es du a terme a la Generalitat a Girona hem guanyat en eficàcia des de tots els punts de vista. L’eficàcia administrativa i econòmica és important, però encara més que l’edifici ens ha permès repensar el model d’administració territorial que volem oferir, més funcional i eficaç internament, però també centrat en prestar un millor servei als ciutadans. Aquesta és la nostra preocupació i el nostre gran repte.

Un exemple és l’Oficina d’Atenció Ciutadana que integra tota l’atenció de la Generalitat a Girona en un sol espai. Les gestions que s’hi poden fer no paren de créixer, com també la xifra d’usuaris, més de 132.000 l’any passat.

Sis anys després podem dir, amb la modèstia que ens ha d’empènyer a ser exigents, que aquesta aposta innovadora és l’encertada. Volem que el nostre model sigui un exemple d’estalvi, eficàcia i bon servei a les persones. Però també som conscients que hem de continuar treballant per millorar, per ser

Joan Ventura, President del Col·legi de Periodistes a la demarcació de Girona

Una de les professions més castigades per la situació econòmica és la del periodisme, que intenta adaptar-se a la revolució que representen les noves tecnologies. Els mitjans de comunicació afronten aquesta transformació sense haver sabut trobar la pedra filosofal: el paper competeix amb les edicions digitals i la barrera entre la informació i el sensacionalisme cada vegada és més prima. La professió s’ha de reivindicar comunicant d’una manera constrastada i independent, perquè els ciutadans tenen el dret de rebre una informació veraç i descontaminada.

En el Congrés de Periodistes celebrat a Barcelona l’11 de novembre es va reflexionar sobre l’estat actual del periodisme i les oportunitats que ofereixen els nous formats i les noves tecnologies. Es va presentar l’actualització del codi deontològic per refermar la bona pràctica professional i el compromís ètic del periodisme. Des de la professió es reivindiquen els valors de la qualitat, l’excel·lència, la credibilitat i la responsabilitat.

En aquest camí és on hem de trobar el periodisme de solucions. A qualsevol mitjà de premsa, ràdio, televisio o digital, les persones han de ser tractades amb respecte i dignitat. No s’han d’usar expressions injurioses ni difondre dades imprecises. No es pot discriminar ningú a causa de la seva condició sexual, discapacitat física o mental, creences, origen ètnic, nacionalitat i extracció social. Cal evitar expressions vexatòries que puguin incitar a l’odi i a l’ús de la violència. Els periodistes han de ser sensibles amb la diversitat i actuar amb sentit de justícia i respecte a les persones i els grups afectats. Aquest és el primer pas per fer un periodisme ètic i de qualitat.

Jorge Dobner, Fundador i editor d’En Positiu

Vivim en un món en xarxa, I els seus nodes d’interconnexió més eficients són les ciutats. No cal que siguin grans megalòpolis, però sí que tinguin una massa crítica a nivell social i econòmic per tal que puguin incorporar-se de manera eficient i decisiva a la construcció d’una societat moderna i sostenible. Girona és un cas exemplar en aquest sentit, i per això hem decidit organitzar-hi la segona trobada de la sèrie “Les ciutats de les solucions”, que va començar el passat maig a Barcelona.

Des d’En Positiu treballem fa vuit anys per ajudar a difondre una visió del rol dels mitjans de comunicació que posi en valor el concepte de periodisme de solucions o periodisme constructiu, una visió que enforteix el paper fonamental de la informació de qualitat i independent en l’organització d’una societat oberta i democràtica.

A Girona hem trobat un panorama ric en iniciatives i solucions, tant en l’àmbit de l’empresa privada, com de les entitats socials i les administracions públiques. La dificultat no ha estat trobar casos d’interès per al programa de “La Girona de les Solucions”, sinó l’haver de deixar-ne fora moltes altres que també resultaven de gran interès.

Amb aquesta jornada ens proposem injectar una dosi d’optimisme en el nostre públic. Sovint en el nostre dia a dia ens concentrem més en les males notícies (que són malauradament molt reals i no les hem d’ignorar) que en les solucions que paral·lelament es generen per resoldre els problemes que sorgeixen a diari.

Gràcies al suport de l’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa”, aquesta jornada, que presenta en dosis concentrades les solucions que proposa Girona, s’ha pogut fer realitat.

Ramon Guardia, Director de Relacions Institucionals d’En Positiu. President de Valores&Marketing
Quan parlem sobre si una ciutat és col·laborativa, pensem en economia entre persones, solidaritat, cooperació… Un focus més ampli em porta a pensar en tots els estaments que són presents a qualsevol ciutat, és a dir: organitzacions, empreses i administracions. Cadascuna té el seu paper assignat i la seva quota de responsabilitat en fer que la ciutat funcioni. La generació de recursos materials, la seva bona administració i la dinamització social son, respectivament, responsabilitat d’empreses, d’administracions i d’organitzacions ciudatanes. Però a La Girona de les Solucions constatarem que, una vegada complert el deure de cada un de aquest actors amb responsabilitat, es pot anar un pas més enllà. Entitats socials, empreses i ciutadans de Girona ens mostraran com es poden fer front a reptes en col·laboració. Veurem com persones amb capacitats intel·lectuals diferents, o que han perdut las possibilitats de trobar feina, s’estan incorporant a un nou treball. O com els nostres infants i joves poden disposar de noves eines per millorar la seva creativitat i innovar.
Tot això és possible gràcies a noves solucions construïdes de manera col·laborativa entre les empreses, les organitzacions i las persones.
Girona està obrint noves solucions a problemes socials perquè és una ciutat col·laborativa.
Clara Sánchez-Castro Bonfill, periodista

L’accés a internet des dels dispositius mòbils ens te híper-connectats tot el dia a totes hores i ens proporciona un empatx d’informació tal, que fa els periodistes siguem més necessaris que mai com a prescriptors de valor dins aquest oceà de dades.

De fet, aquesta ha sigut sempre l’essència del nostre ofici: observar la realitat amb ulls curiosos i centrar el zoom en allò que ens crida l’atenció per poder-ho explicar als nostres oients, lectors o telespectadors. Valors com la qualitat, l’excel·lència, la credibilitat i, sobretot, la responsabilitat, se suposa que els portem incorporats de sèrie. Dic se suposa perquè en aquesta jungla que és internet i les xarxes socials, hi ha un “tot s’hi val” on es confonen els periodistes d’ofici amb els de pa sucat amb oli…

El dret a la informació és un dret fonamental, i els periodistes en som els principals representants, i això és una gran responsabilitat. Deia Dan Gillmor, considerat el pare del periodisme ciutadà, al VI congrés de Periodistes de Catalunya  celebrat fa pocs dies a Barcelona, que “els periodistes ni podem ni hem de ser objectius. Hem de prendre partit per la llibertat d’expressió”. I prendre partit vol dir no només explicar el món que volen que expliquem, sinó també el que nosaltres volem explicar. Nosaltres som responsables de com la societat percep la realitat, de les seves angoixes, de donar la visió d’un món on tot són fatalitats… El món és això i moltes coses més. El periodisme de solucions convida a obrir el zoom per eixamplar horitzons i oferir a la ciutadania una visió del  món on l’angoixa i la por tenen algú que els planti cara, amb optimisme, intel·ligència emocional i sentit comú. Fem-ho, també des de Girona, és la nostra responsabilitat!

Enrique San Juan, Director de mitjans digitals d’En Positiu i director de Community Internet

Girona és trending; sens dubte, Girona està de moda. Compta amb suficients casos d’èxit en diversos camps per generar atenció sobre el seu territori, els projectes que hi sorgeixen i els ciutadans que els generen.

En aquest nou despertar de la capital de l’Onyar, l’esdeveniment “La Girona de les Solucions” destaca desenes de projectes sorgits des de la societat civil en sectors heterogenis que tenen en comú la seva qualitat de solucions practiques a problemes reals. Es tracta de projectes generats per persones de carn i ossos o entitats que mereixen el suport continuat dels mitjans de comunicació i també a les xarxes socials.

En la tasca de donar visibilitat a aquest impuls social des dels mitjans tradicionals estem a expenses de la voluntat i nivell de consciencia dels seus editors, directors i redactors, però –gràcies als avenços tecnològics- el poder d’impactar a les xarxes socials, amb focus, és nostre.

Y el focus està clar, és Girona, una ciutat de solucions. Com més visibilitat obtingui Girona com a punt generador de solucions, més grans seran les possibilitats de desenvolupament de nous projectes d’aquest tipus. Les solucions són benèficament contagioses i les xarxes socials el millor vector positiu per expandir-les.

Amb aquest objectiu, per a “La Girona de les Solucions” hem creat el hashtag #GironaSolucions i des d’aquesta columna animem totes les gironines i gironins a fer-lo seu utilitzant-lo al final de les seves publicacions que tinguin com a focus Girona durant i després de la jornada. Fem de Girona una ciutat tendència en el món de les solucions. #GironaSolucions

Vídeos
Premsa

EL PUNT AVUI, Les solucions amb èxit per a Girona, en una jornada

La Girona de les solucions és el títol d’una jornada que se celebrarà el dia 25 a l’EspaiCaixa Girona amb l’objectiu de visibilitzar les iniciatives que s’estan desenvolupant amb èxit i que donen resposta als reptes que Girona té com a ciutat. En la jornada, es posaran en comú propostes d’impacte positiu que han sorgit des del tercer sector, les administracions i l’empresa privada i que van adreçades a millorar la qualitat de vida dels ciutadans. La jornada posarà el focus d’atenció en el capital humà gironí i vol donar visibilitat als personatges inspiradors que amb el seu esforç i creativitat dinamitzen la societat de què formen part.

La trobada s’ha organitzat al voltant de quatre temàtiques –emprenedoria i innovació, periodisme de solucions, cultura, turisme i educació i Girona col·laboradora i social– i hi participaran persones representatives dels diferents àmbits.

Llegeix més…

LA VANGUARDIA. Girona se convierte en escaparate de la innovación

El día a día requiere de soluciones cada vez más innovadoras e imaginativas para dar respuesta a los retos que plantea el futuro. Girona se convertirá el próximo viernes, 25 de noviembre, en el gran escaparate de esas ideas brillantes gracias a la celebración de la jornada La Girona de les solucions, impulsada por la asociación En Positiu, donde empresas privadas, del tercer sector y la administración pública explicarán casos de éxito de emprendeduría made in Girona.

Es el caso, por ejemplo, de una spin off biofarmacéutica del Institut de Investigació Biomèdica de Girona que desarrolla fármacos oncológicos para combatir las células madre del cáncer; de la start-up Indiko, una plataforma web que realiza análisis del big data de distintas ciudades como Nueva York, Londres, Shanghai, Barcelona o Buenos Aires, o de la empresa Xkelet Easy Life que realiza órtesis impresas en 3D para inmovilizar miembros fracturados o lesionados. La innovación no está reñida con el funcionariado y ejemplo de eso es la sede de la Generalitat en Girona que concentra en un único edificio la mayoría de servicios del Govern, un modelo organizativo y de ahorro que se ha convertido en un referente.

Lee más…

RDV. RDV à Gérone des solutions en Espagne

Dans la continuité de « La France des solutions », créée par Reporters d’Espoirs en 2013, se développent des initiatives similaires, à l’étranger, et particulièrement en Espagne. Nos amis de EnPositivo ont ainsi lancé « Barcelone des solutions » en mai dernier. Cet automne, le vendredi 25 novembre 2016, c’est au tour de la ville de Gérone, toujours en Catalogne, d’accueillir « Girona de les solucions ».

Reporters d’Espoirs est associée à l’événement, avec notamment la présence de Gilles Vanderpooten, son dirigeant, qui profitera du voyage pour développer les liens avec journalistes espagnols et associations locales. L’Europe des solutions est en marche !

Llegeix més…

GIRONA NOTICIES. Propostes en positiu per a una ciutat amb futur a a EspaiCaixa Girona

El proper divendres 25 de novembre, a EspaiCaixa Girona, tindrà lloc «La Girona de les Solucions», una oportunitat excepcional de compartir exemples representatius de ciutadans, entitats, empreses i administracions que transformen el seu entorn immediat a través d’iniciatives d’impacte positiu. L’assistència és gratuïta prèvia inscripció online a la web de La Girona de les Solucions. Places limitades.

Concebuda per als ciutadans residents a Girona i com a model inspirador per a altres ciutats, la jornada posa el seu focus d’atenció en el capital humà gironí, i dóna visibilitat als personatges inspiradors que amb el seu esforç i creativitat dinamitzen la societat de la qual formen part. «La Girona de les Solucions» té el recolzament institucional de l’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona i rep la col·laboració de l’Obra Social «la Caixa».

Llegir més…

EL PUNT AVUI. Mirades en positiu a Girona

Oferir una mirada a iniciatives de diferents àmbits que es duen a terme a les comarques gironines i que aporten solucions. Aquest era l’objectiu de la jornada La Girona de les solucions, que es va fer ahir a Girona, organitzada per l’associació En Positivo i amb el suport de l’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i la col·laboració de l’Obra Social La Caixa. Representants d’aquestes dues administracions i de l’entitat financera, juntament amb una quinzena més procedents tant d’empreses com de fundacions o organismes gironins, van presentar ahir els seus projectes innovadors i “de solucions” al públic assistent a l’EspaiCaixa de Girona. Els àmbits triats van ser emprenedoria i innovació, cultura, turisme i educació, el tercer sector i també una taula rodona sobre “el periodisme de solucions”, ja que pels organitzadors és important que els mitjans de comunicació donin visibilitat als projectes que es fan “en positiu”.

Llegeix més…

EL PUNT AVUI. “El periodisme ha de conduir la gent a l’acció”

Gilles Vanderpooten és coautor del llibre Comprometeu-vos! –juntament amb Stéphane Hessel–, director de l’ONG Reporters d’Espoir (els reporters de l’esperança) i un dels impulsors del projecte El tour de França del desenvolupament sostenible, del qual el 2010 se’n va publicar un llibre. El jove, nascut a Tolosa el 1985, es proposa demostrar que el progrés existeix i vol aconseguir una millora del tracte cap al medi ambient. AmbReporters d’Espoir realitza projectes com La França de les solucions, xerrades de testimonis que transmeten la idea que sí que es poden trobar solucions als problemes.

Amb Jorge Dobner, director d’En Positivo, planegen traslladar la idea de les ciutats solucions a altres llocs d’Europa, ja que per a ells les ciutats són finestres a noves realitats i és on hi ha més moviments per al canvi.

Llegeix més…

TELEVISIÓ DE GIRONA. Les jornades ‘La Girona de les solucions’

Parlem ara d’unes jornades que finalitzaran aquest migdia, ‘La Girona de les solucions’ que permeten conèixer en primera persona les iniciatives sorgides des del tercer sector, les administracions i l’empresa privada adreçades a millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

Llegeix més…

LA VANGUARDIA. Las recetas contra la crisis

Contra la crisis y el pesimismo, innovación, creatividad, actitud, pasión, inquietud o curiosidad…Son algunos de los ingredientes de la receta del éxito empresarial que pusieron ayer sobre la mesa los participantes de La Girona de les Solucions, una jornada impulsada por la organización En Positivo para hacer visibles los logros más recientes del tejido empresarial y social de Girona.

Llegeix mes…