Girona convertida en epicentre de les solucions

In Notícies by Andrea

S’ha celebrat la 2a edició de «La Girona de les Solucions» per donar visibilitat a les solucions innovadores que s’estan aplicant amb èxit a la ciutat i comarca de Girona.

Aquesta jornada, oberta a tothom, ha estat una oportunitat excepcional per conèixer de prop els exemples representatius de ciutadans i ciutadanes que transformen el seu entorn més immediat per mitjà d’iniciatives d’impacte positiu.

L’esdeveniment, oficiat en un marc incomparable com és l’Auditori Josep Irla, ha convocat a un públic heterogeni (emprenedors, universitaris, agents socials, etc.) amb interessos diversos per deixar-se inspirar pels casos d’èxit.

També van estar presents les autoritats que des de diferents àrees de treball exerceixen les seves funcions a Girona: Domènec Espadalé, president de la Cambra de Comerç de Girona; Marta Casacuberta, Directora Territorial del Departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies; Il·lm. Sr. Miquel Noguer i Planas, vicepresident primer de la Diputació de Girona i la I·lma. Sra. Marta Madrenas, alcaldessa de Girona.

23 ponents experts de diversos camps, 3 performances que van amenitzar l’assistència del públic i 5 panells, més una taula rodona sobre periodisme. Aquí les temàtiques i solucions que van destacar en el següent ordre:

– Diàlegs «Una ciutat de primera divisió» es va centrar en el protagonisme esportiu de la ciutat de Girona, gràcies en bona part a l’excepcional temporada del Girona FC. Joan Ventura, president del Col·legi de Periodistes de Girona, va ser l’encarregat d’introduir el panell i a les dues personalitats participants: Marta Madrenas, l’alcaldessa de Girona, i Delfí Gelí i Roura, president del Girona FC, avançant les perspectives del club en vistes de la millora de les infraestructures i ciutat esportiva.

– Emprenedoria i Innovació («Innovació de Champions League«) noves empreses, nous negocis i noves professions que estan transformant les activitats econòmiques tradicionals. Projectes que fan avançar cap a «l’economia del coneixement».

 

 • Solució Royal Verd, empresa natural d’Olot especialista en gespa esportiva que utilitza de forma innovadora ‘drons per volar com a càmeres multiespectrals‘ que determinen la bona o mala salut de la gespa.
 • Solució «Innovació digital a les ciutats» amb l’avaluació de l’impacte de la tecnologia a les ciutats en general i Girona en particular de la mà de Josep María Ganyet, CEO en Mortensen i Professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).Solución “Innovación digital a las ciudades” con la evaluación del impacto de la tecnología en las ciudades en general y Girona en particular de la mano de Josep María Ganyet, CEO en Mortensen y Profesor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).
 • Solució tecnològica GoodGut que permet obtenir un diagnòstic mèdic més ràpid, fiable i econòmic del càncer colorrectal.

Acolliment i convivència, amb el merescut protagonisme del capital humà. Projectes socials i solidaris que advoquen per una societat més justa i tolerant.

 • Solució I.I Brot, empresa d’inserció de la Fundació Oscobe. Els treballadors Hamidou Camara i Carles Navarro van demostrar que les segones oportunitats laborals són necessàries.
 • Solució Pastisseria Palmira que ha obert una pastisseria amb un refugiat de Síria deixant enrere la guerra per posar rumb a Girona.
 • Solució Xarxa de Convivència a Roses, un projecte d’innovació social al servei de la convivència. La seva filosofia es fonamenta en el sistema de mediació com a alternativa en la resolució dels conflictes de la ciutadania.

Cultura, turisme i educació («Nous escenaris per l’educació, l’esport i la cultura») explorant les possibilitats d’una oferta educativa i cultural de més qualitat, adaptada a les necessitats de grups específics. Lluís Costa, director científic del Campus de Comunicació Cultural i Corporativa de la Universitat de Girona, va ser el responsable de presentar i moderar el panell.

 • Solució «Girona, plató Universal» mostrant les característiques urbanístiques i patrimonials de Girona que la converteixen en un escenari ideal per a espots publicitaris, sessions fotogràfiques, sèries televisives i rodatges de pel·lícules. Laura Merino, coordinadora de Girona Film Office, va explicar detalls sobre els rodatges audiovisuals a la ciutat.
 • Solució L’Escola Nou de Quart (9d4t) explorant noves vies d’educació. Es defineix com a «Escola Lenta», amb una mirada atenta i respectuosa que acompanya i treballa amb la idea de donar el temps que necessita cada nen. Eva Trias, fundadora i portaveu d’aquesta plataforma, va aprofundir en els èxits d’aquest model educatiu.
 • Solució Vils pel Benestar, un projecte pioner a escala mundial sobre «cultura emocional pública» que ha començat a implantar-se en els municipis deHostalric i Breda, a la comarca de la Selva (Girona). Mireia Cabero, una de les responsables d’implantar aquest programa, va explicar els nombrosos beneficis que troben els seus ciutadans.

– Taula de debat «Periodisme de solucions» sobre el rol dels mitjans de comunicació, la seva capacitat per donar resposta als problemes existents (rol de servei) i visibilizar les solucions efectives.

El debat va comptar amb periodistes destacats com Laura Fanals, periodista en el Diari de Girona i investigadora de la Universitat Pompeu Fabra; Alex Martí, periodista i director de la Televisió de Girona; Isabel Pascual, delegada de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Joan Camp, director de la Catosfera i Jordi Carreras, periodista en el Diari ARA del suplement Comarques.

La periodista i reportera de Tv3, Sion Biurrun, va ser la responsable de moderar el debat que com a conclusió final va donar el torn de paraula als futurs pofessionals de la indústria. Carla Riera, Eloi Camps, Jaume Guzmán, Joan Baixeras i Ivan García, alumnes del Grau i Master de Comunicació Cultural de la Universitat de Girona, van interpel·lar als periodistes de la taula.

Entre panell i panell, les 3 performances van ser dels actes més celebrats per la seva capacitat d’entretenir i formar a un temps:

 • Un moment de salut i tastet sirià on els assistents van poder degustar els dolços naturals de la pastisseria Palmira.
 • Quart Cultura Secreta, una innovadora proposta cultural que convida a assistir a un espectacle sense saber l’artista que actua ni el lloc insòlit on ho fa. En aquesta ocasió el públic es va traslladar al pati de la Venuson l’artista Anastasia Lynnee va sorprendre amb la seva veu.
 • Un moment per moure’s. Maica Rubinat, Coordinadora Territorial del Pla d’Activitat Física, Esports i Salut i Delegada Territorial del COPLEFC a Girona, va animar a tots a fer una mica d’exercici enumerant els seus beneficis en cos i ment.

L’esdeveniment ha estat impulsat per l’Associació En Positiu, entitat sense ànim de lucre que des de fa nou anys publica des d’aquest portal i promou una visió constructiva del periodisme. La Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya també ha col·laborat en l’organització de la jornada, amb el suport de l’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i la Cambra de comerç de Girona.

Aquest esdeveniment es troba sota el paraigua del macroprojecte «Les Ciutats de les Solucions» que vol destacar l’actual paper de les ciutats com a centres d’experimentació i avanços en l’avantguarda.