Periodisme en positiu

In Notícies by Andrea

El periodisme de solucions és un fenomen en expansió que motiva als mitjans adoptar un paper més protagonista com a agents de canvi.

Quan parlem de periodisme en positiu no volem acolorir la realitat en rosa ni negar els grans desafiaments als quals s’enfronta el món. El Periodisme de Solucions avala el mateix rigor i judici periodístic, excepte que, en aquest cas, informa sobre una resposta a un problema. Tendeix a aprofundir en el «com», se centra en la reconstrucció i no en la destrucció, inspira a l’acció i a la participació.

Aquest enfocament informatiu fa un salt qualitatiu a la nostra professió incorporant valors positius que reforcen l’objecte de responsabilitat i tenen a més una repercussió benèfica de qui llegeix, veu o escolta.

L’Associació En Positiu, entitat sense ànim de lucre, publica al portal de notícies www.enpositivo.com i és pionera en promoure aquesta nova visió constructiva i polièdrica del periodisme. El projecte neix a l’hivern del 2008 per iniciativa del seu fundador, Jorge Dobner, periodista i editor amb més de 50 anys al món de la comunicació.

Aleshores, en l’epicentre d’una greu crisi, aquest projecte innovador i independent encoratja aquelles notícies, idees i personatges inspiradors que deixen la seva empremta positiva i emprenen profundes transformacions de la nostra societat.

En els seus primers passos el projecte cobra vida com a mitjà digital articulant la seva línia editorial a partir de tres eixos d’actuació:

  1. Una nova lectura de l’actualitat. Reivindicant el rol social, pedagògic i terapèutic dels mitjans en considerar que el periodisme també pot i ha d’estimular un millor ànim i pot actuar com a força de canvi.
  2. Donar visibilitat a l’altra realitat que existeix, però cal mostrar. Milions de persones s’aixequen cada dia per emprendre nous projectes, molts d’ells amb la vocació de constituir un gran avanç o ser solució a diverses problemàtiques.
  3. Revalorar les notícies positives que es publiquen però que perden protagonisme enfront de la dominació de les negatives.

Després de diversos anys de treball, l’aposta pel periodisme constructiu s’allunya dels primers prejudicis utòpics per demostrar que és una tendència cada vegada més estesa. Això ho evidencia la nova visió que comparteixen analistes i personatges influents com Steven Pinker, Johan Norberg o el mateix Papa Francisco, que defenen la tesi que les coses no estan tan malament i que comptem amb eines per avançar.

Parlem d’un fenomen global que també teixeix aliances a escala internacional amb la col·laboració d’entitats destacades als seus països d’origen com Yes Magazine (EE. UU), Reporters d’Espoirs (França) i Positive News (UK).

Les Ciutats de les Solucions

Al llarg de la seva trajectòria, En Positiu ha incentivat múltiples sinergies com a unió de la força. Una visió integradora per sumar nous agents procedents de tots els sectors, no solament el periodístic, però amb el mateix plantejament proactiu capaç de mostrar l’altra realitat.

Respectant la seva filosofia es va constituir el macroprojecte «Les Ciutats de les Solucions» amb la premissa que tots els grans canvis socioeconòmics que avui vivim provenen de l’impuls de les urbs i la seva força cabdal.

Institucions, col·lectius, emprenedors/es, voluntaris/àries… Són els i les responsables de generar un impacte positiu en la seva ciutat, de donar una resposta real als problemes de la ciutadania i sostenir amb els seus petits i grans avanços l’Estat del Benestar.

En el 2016 es va celebrar el primer acte «La Barcelona de les Solucions», projecte pilot de «Les Ciutats de les Solucions», concebut com una oportunitat única per conèixer els actors dinamitzadors de la societat barcelonina.

Després de l’èxit d’aquesta primera cita, també en l’àmbit mediàtic – més d’1.054.194 persones es van veure impactades – comprovem la viabilitat de fer arribar l’esdeveniment a altres ciutats. Així és com a la fi del 2016 es va organitzar «La Girona de les Solucions» com una prova per testar l’acolliment d’aquest esdeveniment en un altre context i realitat particular.

En vista de la bona acceptació, el present 2018 celebrem una 2a edició fent extensibles les propostes de solucions a la ciutat i comarca gironina.

Una oportunitat excepcional d’avaluar l’evolució d’aquesta petita gran ciutat, establir aliances i deixar-se inspirar per solucions reveladores en molt diverses àrees.