Girona encara el futur amb optimisme

In Notícies by Andrea

JORDI GRAU
Periodista i Vicepresident del Col·legi de Periodistes de Girona

En els últims anys Girona ha demostrat la seva gran capacitat transformadora. La ciutat moderna que avui coneixem afronta els reptes del futur amb les eines suficients.

De les grans crisis en neix un reforçament posterior de l’estat del benestar. Aquesta és l’experiència que hem de treure dels conflictes que va viure el segle XX per aplicar-ho als anys posteriors a la greu ensulsiada econòmica que ens va sorprendre el 2008 i que no s’ha acabat perquè les seves conseqüències persegueixen encara ara els més febles.

Certament s’han passat anys difícils i no es pot dir, ni de bon tros, que hàgim superat una situació que, a casa nostra, va posar en qüestió drets socials que crèiem conquerits per sempre.

Però davant dels problemes el que cal és trobar-hi solucions i una mirada en positiu permet concloure que el teixit social de la nostra societat és prou fort per fer passos endavant i, allunyant-se del derrotisme que es podria entendre en alguns casos, aquest atzucac pugui ser aprofitat per fer passos endavant en la recerca d’un món millor per llegar-lo als més joves.

Els nous reptes de futur ja ens acompanyen des de fa anys i el que cal és encarar aquest futur amb esperit positiu i amb la voluntat de donar veu a iniciatives que incentivin les ganes de fer i el suport a visualitzar idees innovadores, de gent emprenedora que faran avançar la nostra societat.

Les ciutats, i Girona com a exemple, són claus per la construcció d’una societat moderna i sostenible basada en una aposta ferma i destacada per l’educació i la cultura, oferint un suport innegociable al desenvolupament tecnològic i apostant per un turisme sostenible que permeti donar ales a les iniciatives privades, cuidant que no es malmetin els drets dels ciutadans i ciutadanes a fer la seva vida.

I tot això amb el suport a un texit social que s’ha activat per arribar allà on no arriben les institucions en el moment en què cal un suport urgent a les capes més desfavorides de la nostra ciutadania.

La societat civil com agent del canvi social, ha de tenir al seu costat un periodisme valent i humà que reflecteixi els passos endavant a la recerca d’una societat millor. I darrera unes institucions que, trencant els perills de la burocràcia, donin resposta a les necessitats de la gent i impuls als nous valors innovadors i emprenedors que neixen després de l’aposta educativa i cultural.

Jornades com La Girona de les Solucions permet fer noves lectures de l’actualitat en clau positiva, visualitzant realitats amagades. Permetre el debat, compartir les noves experiències innovadores i emprenedores i reflexionar al seu voltant, són les claus necessàries per fer passos endavant i per sensibilitzar a la societat civil de la seva importància cabdal a l’hora de ser agents transformadors per aconseguir l’assentament, primer, i la millora, després, de l’estat del benestar.

Girona i la seva àrea d’influència, suficientment allunyada i al mateix temps pròxima al gran motor que és Barcelona, ha mostrat la seva capacitat transformadora.

Aquella ciutat petita i delicada, però grisa i negra que ens van retratar poetes i periodistes, va fer un pas endavant impensable als anys setanta del segle passat, per a convertir-se en l’actual ciutat que s’ha fet un nom al món d’acord amb experiències culturals.

Certament hi van ajudar grans rodatges cinematogràfics o la tria per ser una de les seus d’una de les sèries televisives de més impacte al món, però la feina ja estava feta.

Durant tres dècades es van establir les bases de l’actual ciutat, que s’obra al món amb experiències com Temps de Flors o fent una aposta per convertir-se en la ciutat dels festivals.

Èxits de la societat civil, amb ajuda de les institucions, han permès convertir Temporada Alta en el millor festival teatral de l’estat i en un aparador del món del teatre dels més importants a Europa, ampliant la seva xarxa a les ciutats properes.  Però també ha permès la consolidació de sales com La Planeta, potser la més important de tot Catalunya a l’hora de donar suport al teatre de petit format. I cal no oblidar-se de l’èxit del FITAG, dels festivals de música clàssica, de Strenes o Festivalot, de festivals de jazz i de folk.

Girona ha fet una aposta per la Cultura que es pot personalitzar de diferents maneres. Des del Museu del Cinema, el Museu dels Jueus, el Museu d’Història de la Ciutat, el Centre Cultural La Mercè, la Casa Masó o la Casa de Cultura, lligats a les institucions públiques, però també el Museu d’Art o el Museu Arqueològic de Sant Pere de Galligants. I l’aposta continua amb la Casa Pastors o l’anunciada reforma del Cinema Modern per convertir-lo en un puntal per a la cultura.

I no es pot oblidar tampoc el paper jugat pel Girona FC. Setanta-vuit anys després de la seva refundació, el Girona no només va aconseguir l’any passat l’ascens a la primera divisió, sinó que aquest any ha fet una temporada històrica amb una desena posició a la màxima categoria del futbol estatal.

També cal ressaltar el magnífic paper sostingut durant els darrers anys del Spar Citylift de bàsquet femení, dels equips d’hoquei sobre patins i dels clubs de Patinatge artístic d’Olot i Girona que han arribat a tenir rellevància mundial.

En el cas del Girona FC, que ha aconseguit que també en futbol Girona sigui una ciutat de primera, cal destacar les interrelacions entre el club, els seus propietaris vinculats al Manchester City i la ciutat en un projecte il·lusionant en el que totes les parts en poden treure profit a l’hora de situar la ciutat de Girona al panorama europeu. Els més de 13 milions d’espectadors que han vist aquest any el Girona per televisió, molt per davant d’equips de primer nivell, en són una bona mostra.

Tot això no seria possible sense la força innovadora de les noves generacions. Les investigacions mèdiques al voltant de la salut en són una bona mostra i els hospitals gironins comencen a ser de referència en projectes avançats per millorar la vida de la gent, amb iniciatives com les encapçalades pels germans Brugada o el doctor Aldeguer o la recerca efectuada des de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona.

I el lligam amb la Universitat de Girona, que amb poc més de vint-i-cinc anys de recorregut no només té vida pròpia dins del corpus de la ciutat, sinó que ha fet avenços espectaculars que li han permès escalar fins a la cinquena posició en el rànquing de Coneixement i Desenvolupament, fer apostes per l’enginyeria biomèdica o convertir els recents estudis de Medicina entre els més valorats per la seva capacitat innovadora d’aprenentatge. Sense oblidar l’aposta que, des de l’àmbit del coneixement cultural, s’ha fet per l’Escola de Música Avançada i els graus en Comunicació Audiovisual i Multimèdia i en Arts Escèniques.

I tota aquesta aposta per l’educació, la cultura, la innovació i l’emprenedoria, s’ha vist compensada per la gran tasca feta per gent de la societat civil en el moment en què ha fet falta fer un pas endavant per resoldre els problemes més bàsics dels ciutadans i ciutadanes més desafavorits/des. Al marge de la feina feta per les institucions, cal destacar el paper jugat per entitats com el Banc dels Aliments, el segon constituït a tota Catalunya, i l’extraordinària feina de Fundacions com la Ramon Noguera, Drissa, La Fageda o SER.GI entre moltes d’altres, per millorar la vida dels col·lectius més desfavorits.

Encarem per tant el futur amb optimisme. El capital humà de Girona i la seva àrea d’influència, és la força més potent amb la que compta la ciutat per tal d’avançar cívicament i socialment. En aquesta jornada fem una mirada positiva sobre la nostra realitat i després de debatre, compartir experiències i reflexionar sobre aquest futur incert, tinguem el convenciment que s’estan posant les bases per a un futur millor.