Veritats, trobades i solucions

In Opinions by Editor

Jorge Dobner
Fundador i editor d’En Positiu

Postveritat (post-truth en anglès) és la paraula de moda. Em sorprenc en revisar en la premsa internacional com aquest concepte ha passat de ser un «outsider» només utilitzat en determinats àmbits a generalitzar-se fins i tot en col·loquis informals.

La polarització dels relats que fonamenten «la seva veritat» en el tot, per una part només aconsegueix distanciar postures, crear esquerdes i fins i tot foradades. En el 2011 quan vaig publicar el meu llibre «Veritats canviades» ja tractava aquesta postveritat incipient, encara no invasiva, almenys en el grau actual.

La visió única es desbarata en analitzar milions de solucions esdevingudes a l’últim segle que han suposat un avanç exponencial mai abans experimentat: l’erradicació de malalties, més esperança de vida i benestar, un món més tecnològic i interconnectat…

Portada aquesta perspectiva a Catalunya i Girona, tampoc les coses estan tant malament, malgrat tot considerant les dificultats de pes.

Davant la dificultat dels reptes propers, les institucions poden i han d’incorporar aquest talent emergent en la societat que ja està donant solucions en el seu àmbit d’actuació i que en l’articulació conjunta de tots els sectors també pot contribuir a donar solucions polítiques.

En moments excepcionals no solament els polítics han de fer-se càrrec de donar resposta als grans problemes, és sa i necessari escoltar veus alienes a la política que poden aportar fórmules molt més creatives de mínims comuns.

Incorporar aquest talent excepcional marca la diferència entre preocupar-se dels problemes i ocupar-se de donar solucions i arribar a necessaris punts de trobades.

Fomentar aquestes sinergies és un pas valent i generós, que exigeix algunes renúncies de les parts per poder guanyar tots. També la responsabilitat del periodisme a l’hora de reafirmar-se en els seus fonaments: rigor, ordre, veracitat… per no polaritzar amb emocions el discurs sinó exposar racionalment els fets des de totes les perspectives.

«La Girona de les Solucions» és una bona mostra que aquestes sinergies són possibles, que hi ha molt talent però mereix una major visualització. Entre tots és possible portar més lluny aquestes aliances. Fem-ho.