girona solucions innovadores

Girona presenta les solucions més innovadores de la ciutat

In Notícies by Editor

Divendres 25 de novembre es va celebrar a EspaiCaixa La Girona de les Solucions, un acte que va deixar palès com Girona aposta i es decanta per la innovació per resoldre els reptes de la ciutat.  Jorge Dobner, president de l’associació En Positiu, que organitza l’acte, va assegurar que La Girona de les Solucions ha estat una oportunitat per “mostrar una altra realitat” i donar visibilitat a “una Girona invisible en molts casos, que aglutina les solucions més innovadores i propostes en positiu però que sovint passen desapercebudes”.

Per oferir una visió d’una ciutat innovadora i disruptiva com Girona, la trobada va comptar amb representants del teixit empresarial, públic i social de Girona. Així, l’acte també tenía la col·laboració especial de l’Obra Social “La Caixa” i el suport de l’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona.

En la seva intervenció, Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, recordava que “el positivisme va lligat a Girona però encara queden camí per recórrer”; mentre que Pere Vila i Fulcarà, president de la Diputació de Girona, assegurava que la ciutat “ha sofert un canvi en positiu de mans d’administració, empreses i societat”.
Joan Roca, d’El Celler de Can Roca, la sessió de debat amb una xerrada inspiracional en la qual deixava clar la seva lleialtat amb la ciutat. El germà major dels Roca confessava haver rebutjat ofertes temptadores per traslladar un dels millors restaurants del món a altres ciutats. També assenyalava la solidaritat, la passió, la companyonia, la superació i la responsabilitat com alguns dels ingredients bàsics per cuinar la recepta de l’èxit.
En la trobada també es van presentar solucions innovadores gestades a nivell local però amb repercussió internacional com Metabostem o Xkelet. La primera és una empresa impulsada per Javier Menéndez, investigador de l’Institut de Recerca Biomèdica de Girona (IdibGi), per trobar un fàrmac que permeti combatre les cèl·lules mare que provoquen la metàstasi. Per la seva banda, Xkelet és una start-up que crea pròtesis impreses en 3D per immobilitzar ossos lesionats.

A nivell social, es van presentar iniciatives com el programa Incorpora de l’Obra Social la Caixa, que a Girona ha facilitat la inserció laboral de 6.0000 persones en situació de vulnerabilitat. El Grup Fundació Ramón Noguera treballa amb l’entitats del territori en la inserció de persones amb discapacitat intel·lectual. Mentre, la Fundació Princesa de Girona ajuda als joves a desenvolupar el seu talent. Fins i tot els més petits s’involucren per donar resposta als reptes de la ciutat. A través d’un Consell de Nens on proposen reptes i solucions per millorar la ciutat.

El paper dels mitjans per aportar solucions va sortir a debat amb un grup de periodistes de La Vanguardia, El PuntAvui, el Col·legi de Periodistes, Televisió de Girona, Cadena Ser i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. A més, en aquest bloc es va abordar el periodisme de solucions de la mà de Gilles Vanderpooten, fundador de Reporters d’Espoirs de França, qui va sostenir que els mitjans tenen el poder de “inspirar o deprimir a la societat” al mateix temps que va insistir que “la crisi de la premsa mostra que la gent està oberta a la innovació i el periodisme de solucions”.

La jornada va concloure amb un tema que encara espera solució: la crisi dels refugiats. L’ONG catalana Proactiva Open Arms va clausurar la jornada posant el focus en la necessitat de trobar una solució pels milers de persones que creuen el Mediterrani, posant en risc les seves vides, per fugir de la guerra.