Clara Sánchez-Castro Bonfill

Fem un exercici de responsabilitat

In Opinions by Editor

Clara Sánchez-Castro Bonfill, periodista

L’accés a internet des dels dispositius mòbils ens te híper-connectats tot el dia a totes hores i ens proporciona un empatx d’informació tal, que fa els periodistes siguem més necessaris que mai com a prescriptors de valor dins aquest oceà de dades.

De fet, aquesta ha sigut sempre l’essència del nostre ofici: observar la realitat amb ulls curiosos i centrar el zoom en allò que ens crida l’atenció per poder-ho explicar als nostres oients, lectors o telespectadors. Valors com la qualitat, l’excel·lència, la credibilitat i, sobretot, la responsabilitat, se suposa que els portem incorporats de sèrie. Dic se suposa perquè en aquesta jungla que és internet i les xarxes socials, hi ha un “tot s’hi val” on es confonen els periodistes d’ofici amb els de pa sucat amb oli…

El dret a la informació és un dret fonamental, i els periodistes en som els principals representants, i això és una gran responsabilitat. Deia Dan Gillmor, considerat el pare del periodisme ciutadà, al VI congrés de Periodistes de Catalunya  celebrat fa pocs dies a Barcelona, que “els periodistes ni podem ni hem de ser objectius. Hem de prendre partit per la llibertat d’expressió”. I prendre partit vol dir no només explicar el món que volen que expliquem, sinó també el que nosaltres volem explicar. Nosaltres som responsables de com la societat percep la realitat, de les seves angoixes, de donar la visió d’un món on tot són fatalitats… El món és això i moltes coses més. El periodisme de solucions convida a obrir el zoom per eixamplar horitzons i oferir a la ciutadania una visió del  món on l’angoixa i la por tenen algú que els planti cara, amb optimisme, intel·ligència emocional i sentit comú. Fem-ho, també des de Girona, és la nostra responsabilitat!